De Beweegmakelaar

Projectbeschrijving:

Het Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Salland Zorgverzekeringen en de Huisartsen Corporatie Deventer en Omstreken zijn op 16 maart 2018 officieel gestart met de Beweegmakelaar. Die gaat mensen die dat lastig vinden op weg helpen om meer te bewegen. In de regio Deventer zijn we bezig met de beweging van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag (van ZZ naar GG). De behoefte naar de beweegmakelaar is ontstaan vanuit de gedachte dat we mensen, die in onze Ziekte en Zorg kant nog patiënt zijn, willen activeren om naar de andere kant van het speelveld – namelijk Gezondheid en Gedrag – te gaan. Middels de beweegmakelaar willen we graag de krachten en expertise binnen onze regio bundelen.

Spin in het web tussen zorg en sport en bewegen

Middels de inzet van de beweegmakelaar – de spin in het web tussen de zorg en het sport- en beweegaanbod in Deventer en de regio – worden er wekelijks patiënten persoonlijk geactiveerd om in beweging te komen of blijven in hun dagelijkse leven. Het sport- en beweegaanbod sluit aan bij de behoeftes en mogelijkheden van de patiënt en kan overal plaatsvinden; bij de sportvereniging, de wandelclub, het uurtje yoga in het lokale wijkgebouw of bij de fitness om de hoek. De Beweegmakelaar neemt de patiënt letterlijk en figuurlijk mee naar passend sport- en beweegaanbod, zorgt voor een warme overdracht en houdt in de gaten hoe alles verloopt.
Er wordt nauw samengewerkt met sportbuurtcoaches zorg uit omliggende gemeentes als Raalte en Olst/Wijhe i.v.m. de reikwijdte van het zorggebied van het Deventer Ziekenhuis en de HCDO.

Beoogd resultaat

De Beweegmakelaar zorgt er voor dat patiënten letterlijk en figuurlijk in beweging komen. De deelnemers kennen het sport- en beweegaanbod in de hun eigen buurt, wijk en omgeving. Door (meer) te bewegen voldoen meer patiënten aan de beweegnorm, voelen zich fitter, herstellen sneller, ervaren een sterkere positieve gezondheid (Spinnenweb Positieve Gezondheid), blijven langer mobiel en doen (meer) sociale contacten op. De Beweegmakelaar toetst dit ook met enige regelmaat.
Door deze aanpak wordt het risico verkleind dat ze terugvallen in hun inactieve leefstijl, wordt bewegen het recept i.p.v. het slikken van medicatie of onder behandeling blijven van eerstelijns zorg.